Råneå Trädgårdssällskap© 2009 

Historik


Verksamhet 2017

I mars kom Katarina Larsson från Smedsbyns handelsträdgård för att berätta om "Ätbart i trädgården" . Till Katarina gjorde vi sedan första besöket för året på handelsträdgården i Smedsbyn för att handla till rabatterat pris.

I juli var det dags för sommarresan som detta år ledde oss till Västerbotten. Vi åkte först till Piteå Handel och trädgård i Öjebyn- där fanns mycket att välja på bland fina trädgårdsdekorationer och växter. Vi intog även vårt medhavda fika där.

Efter lunch i Lövånger åkte vi vidare mot dagens höjdpunkt Lilla Madeira, en mycket fin trädgård/ lantbruk väl värt besöket.Där  blev vi bjudna på gott hembakt eftermiddagsfika.

I slutet på augusti månad fanns det möjlighet att plocka vinbär hos Anders Gustafsson i Fredrikafors, Niemisel.

Trädgårdsåret avslutades till advent med att vi träffades för att bli inspirerade  av Elisabeth Broström till att göra vackra jularrangemang. Glögg, fika och lotteri hade vi som stående inslag på vårt "adventsmys"


Verksamhet 2016

Vårt trädgårdsår inleddes i mars med föreläsning av Julia Hjalmarsson " Samtal om trädgård" och under årsmötet i april berättade och visade Elisabeth Öberg om Trädgårdarna i Gallejaur- en resa i tiden. Gott fika severades samt försäljning av lotteri. Den första juni besökte vi Katarina Larssons fina handelsträdgård i Smedsbyn där många växter inhandlades inför den kommande säsongen.

Sommarens trädgårdsresa med buss gick till Torneå. Vi besökte först parken Arboretum där vi också intog vårt medhavda fika . Därefter åkte vi till handelsträdgården Taimithara. Där fanns många för det nordliga klimatet härdiga perenner, rosor och bärbuskar att handla. Efter lunchen, som intogs på Palogården i Vojakkala, åkte vi till Kalix för trädgårdsbesök hos Onny och Tommy Eriksson för att se på deras väl genomtänkta och fina trädgård. Vi hann också med att besöka området med koloniträdgårdar. Dagen avslutades med eftermiddagsfika.

I juli  besöktes "Sveriges finaste växthus" hos Carina Korak Bergenudd, Luleå och i augusti var det trädgårdsvandring hos Eva Sundling i Norra Prästholm.

Inför första advent ordnades adventsmys där vi fick inspiration av Elisabeth Broström, florist- det var mycket uppskattat.Sedan gjorde vi egna arrangemang. Fika och glögg serverades.


Verksamhet 2015


Trädgårdssällskapet inledde  det nya året med en föreläsnin av Helen Isaksson Nyman, Norrfjärden  " Från frö till planta"


Vid årsmötet i april fastställdes planerade aktiviteter för trädgårdsåret och Torbjörn Larsson demonstrerade sin uppfinning "Kultingen" en kultivator i miniformat, vi fick också en intressant föreläsning om odlingsvärda växter i kallt klimat av  Helen Isaksson Nyman.

I maj månad besökte vi Monica Åström  i Ängesbyn på växtmarknad och i början på juni Katarina Larssons handelsträdgård i Smedsbyn.

Senare i juni månad anordnades cementgjutning i Råneå.


I juli var det så dags för den årliga trädgårdsresan som denna sommar styrde kosan mot Överkalix. Vi besökte först Birgitta Johanssons  trädgård i Västra Svartbyn,Birgitta hade många fina trädgårdsprydnader i metall, och olika "rum" i trädgården där mycket fanns att titta på. Där intog vi vårt medhavda förmiddagsfika.

Sedan fortsatte vår resa mot Norra Tallvik till Sune Isaksson vars prydliga och vackra trädgård väckte stor beundran. Vi hade också en fundering på en av buskarna i trädgården, var det månne en månskenshortensia?

Nästa stopp var inne i Överkalix på Brännvalls Café

där en god lunch serverades, vi hade även lite tid att gå på en tur i Överkalix affärer om så önskades

Vårt nästa besök var hos Ingegerd Larsson i Mjöträsk, vars trädgård innehöll både vackra växter och lite ovanliga prydnadsföremål.  Vårt sista stopp på resan var på Granåns Handelsträdgård där vi fick handla allehanda växter till rabatterat pris och så  bjöds det på kaffe med godbit. Sedan styrde vår busschaufför mot Råneå igen efter en trevlig dag.   


I augusti månad fick vi komma på trädgårdsvandring hos Eva Sundling i Norra Prästholm vars fantastiska växthus och fina odlingar  blev mycket uppkattade av besökarna. Vi bjöds  på goda hembakade kex samt egen tillverkad  marmelad.


I slutet på november kommer så årets sista trädgårdsträff där vi 

samlas för att skapa jularrangemang eller kransar med medhavt naturmaterial samt med möjlighet att köpa växter om man så ville. En mysig kväll med fika och glögg.Verksamhet  2014


Under februari månad fick vi besök av Berit Johansson och Ulrika Boman från Öjebyn. 

Berit föreläste om vårblommande lökar och perenner och Ulrika om Japansk trädgård. 

Vid Årsmötet i PRO-lokalen presenterades sommarens aktiviteter som resor, besök hos trädgårdshandlare och privata trädgårdar. Ludwig Holmgren föreläste om beskärning av träd, buskar, rosor och perenner.

En del av medlemmarna deltog i Kalix Trädgårdssällskaps bussresa till Trädgårds-mässan Nolia Trädgård i Umeå.

Under försommaren besökte vi Katarina Clauséns handelsträdgård i Smedsbyn och 

Monica Åström i Ängesbyn, som ordnade med växtmarknad.

Kl 8.00 lördagen den 12/7 startade sommarens trädgårdsresa, en heldagsutflykt med buss. Vi besökte privata trädgårdar i Öjebyn och Norrfjärden. Shoppade växter gjorde vi under trädgårdsbesöken och hos Sinnenas Ateljé. 

Under sommaren besökte vi "öppna trädgårdar"  hos:

-  Monica Åström, Ängesbyn

-  Solweig Norman, Råneå

-  Lilianne Lindgren, Rosvik

-  Katrin Öhlund, Trundön

-  Monika Kolm Sandström, Boden

-  Stig Holmberg, Boden

Under hösten samlades vi en kväll på Norrabyn där vi hade svampkurs med Göran Lidén. Vi gick först ut i skogen och plocka på oss olika svampar. Därefter samlades vi igen och Göran gav oss tips om det viktigaste man bör veta vad gäller ätliga och giftiga svampar.

1 december samlades vi i Råneskolans matsal för julmys. Vi gjorde jularrangemang av olika växtmaterial bl a av vad naturen bjuder på. Det bjöds på fika och glögg.

Luleå Samlade Trädgårdssällskaps ordnade under året med:

Föreläsning av Gerben Tjeerdsma, tidigare Göteborgs Botaniska Trädgård. Han berättade och visade bilder om trädgården och sitt stora intresse för lök- och knölväxter.

Resa till London, England, 

Besök på RHS Garden Wisley, RHS Garden Great Dixter, Sissinghurst, The Beth Chatton Gardens och Royal Botanic Gardens i Kew, London.


Verksamhet  2013


Årsmöte i PRO-Lokalen inleddes med vackra bilder from Ockelbo resan där några av våra medlemmar deltog.

I månadsskiftet maj / juni månad besökte vi Tamrells Handelsträdgård och Catarina Clausens Trädgårdshandel i Smedsbyn.

Olle Andersson tog oss ut på en intressant orkidévandring i skogen.

Under juni månad öppnade Helena och Krister i Norra Byn sin trädgård för oss och Britt ordnade med växtmarknad.

Sommarens trädgårdsresa med buss gick till Gunnarsbyn och Boden. I Rörån öppnade Gudrun Engström sin fina trädgård för oss. I Boden besökte vi trädgårdar hos Monica Kolm-Sandström, Elisabet och Stig Holmberg samt Lena Bodestad. Uppehåll och paus för att fylla på våra energidepåer, fick vi genom lunch på Norrigården och besök på Retro Café.

För att i sedvanlig ordning fylla bagageutrymmet på bussen med allehanda växter stannade vi till på hemvägen hos Katarina Clausén Trädgårdshandel i Smedsbyn.

Det blev även denna gång en dag fylld av inspiration att ta med oss hem.

Under hösten välkomnades vi av Britt-Marie Brännström och Lennart Zätterkvist i Antnäs för att se deras trädgård när klematisen blommade som mest.

I samarrangemang med Luleås Samlade trädgårdssällskap hade vi ett antal föreläsningar och en växtmarknad.

Verksamhet 2012


Föreläsare på årsmötet var Anna från Sinnenas Ateljé i Piteå.

Anna berättade om deras aktiviteter, som t ex rehabilitering, yoga,

föreläsningar, temakvällar och om växter de har i trädgårdshandeln.

Under sommaren besökte vi Tamrells Handelsträdgård i Råneå och Catarina Clausens trädgårdshandel i Smedsbyn.

Trädgårdsvisning och växtmarknad, där vi kan köpa och byta växter med varandra för en billig penning, genomfördes tre gånger under sommaren. Vi besökte Susanne i Mjöfjärden, Solweig in Norra Byn och Mona i centrala Råneå.

Under en helg fick vi prova på cementgjutning. Bibbi och Solweig, som är kunniga inom området, gav oss tips och råd om hur man lyckas. 

Även i år genomfördes vår populära heldagsutflykt "Trädgårdsresa Med buss".

Och som vanligt hade vi tur med vädret. Denna dag gick resan söderut. 

Seija och Olavi i Långnäs samt Marianne och Bengt i Hortlax, öppnade sina

trädgårdar för oss. De är alla duktiga odlare och hade många rara växter till både

beskådning och försäljning.

Första trädgården vi besökte var härligt lummig, med risk för att gå vilse i.

Hos Marianne och Bengt, som har en något större trädgård, finns stora

blomsterrabatter, dammar, broar, kullar och ett flertal pergola.

Lunchen intogs på restaurang Sjöbodan i Piteå. 

Vi passade också på att besöka Sinnenas Ateljé, som ligger strax intill

restaurangen.

På hemvägen stannade vi till på Ralph Lundstensgården för fika och

besök på museet.

I samarrangemang med Luleås Samlade Trädgårdar har ett antal

föreläsningar, växtmarknader samt resa till Wijs Trädgårdar i Ockelbo

anordnats. 

Intresserad av odling? Gröna oaser? Trevligt sällskap?

Gå då  med i ditt lokala trädgårdssällskap för Råneå med omnejd.

Har du frågor om medlemskap eller annat - skriv till: info@raneatradgardssallskap.se

Guckusko

Foto: Bibbi Tapani